Cum vom supravietui Revoltei Robotilor?




In urma cu 25 de ani, in anul 1984, industria americana de film dadea publicului cinefil din toata lumea fiori reci, aducand pe marile si pe micile ecrane imaginea apocaliptica a “Terminatorului”. Robotul metalic umanoid, intors din viitor cu misiunea precisa de a-l ucide inca din pantece pe cel care mai tarziu avea sa devina un important lider al rezistentei impotriva masinilor, i-a fascinat deopotriva pe spectatorii obisnuiti si pe oamenii de stiinta. Totusi, daca pentru amatorii genului fascinatia a fost una de natura strict ludica, in cazul cercetatorilor impactul a capatat ecourile unei preocupari cat se poate de stiintifice.

De la ASIMO la Terminator

Stiinta robotica a existat si inainte de momentul “Terminator”, insa initiativa cinematografica hollywoodiana a avut rolul de catalizator de care oamenii de stiinta aveau nevoie pentru a fi stimulati in directia obtinerii unor performante asemanatoare celor expuse in film. Nu avem inca un Terminator si cu atat mai putin un razboi intre oameni si masini, dar tendintele tehnologice actuale evolueaza mai mult sau mai putin explicit in aceasta directie, cu roboti precum ASIMO, care au deja aspect si comportament umanoide si cu supercomputere inteligente si autonome, capabile de puteri de calcul uriase si de luarea unor decizii.

De asemenea, mijloacele de transport moderne, aparatura electronica si electrocasnica si mai tot ceea ce incepe sa ne marcheze stilul de viata devin automate, robotice si autonome. Pentru moment ne este bine, iar scenariul unei revolte a masinilor este departe de ceea ce putem lua in serios acum. Dar daca, totusi, robotii ne vor scapa de sub control si vor decide ca locul lor este in varful piramidei trofice, deasupra noastra sau chiar in locul nostru? Ce va fi atunci?



Ghid de supravietuire

Mai in gluma mai in serios, expertul in robotica Daniel H. Wilson, licentiat si doctorand al Institutului de Robotici din cadrul Universitatii Carnegie Mellon, a luat in calcul chestiunea unei posibile ofensive din partea robotilor. Specialistul a scris, ca urmare, un soi de ghid de supravietuire, publicat sub denumirea “Cum sa supravietuiesti unei rascoale a robotilor (sfaturi despre autoapararea impotriva rebeliunii ce se apropie)".

Daca viitorul apocaliptic sugerat doar in primul film al seriei “Terminator” si dezvaluit pe larg in cel mai recent episod, “Terminator Salvation”, s-ar adeveri, volumul lui Wilson ar putea furniza cateva sfaturi utile de gestionare a situatiei. Cartea contine in paginime sale sectiuni despre “Cum sa detectezi un robot care se preface ca este om”, “Cum sa induci in eroare o tinta cu localizare termica” sau “Cum sa tratezi o rana de laser”. Desi Wilson incearca o abordare mai degraba jucausa a chestiunii robotilor care se intorc impotriva creatorilor lor, cercetatorul este de parere ca intr-o buna zi masinile vor purta intr-adevar razboaiele oamenilor, moment din care scenariul unei revolte poate nu s-ar mai dovedi la fel de utopic precum in prezent.



"Daca am invatat ceva din filmele SF, aceasta este ca intr-o zi omenirea va trebui sa infrunte si sa distruga amenintarea crescanda a robotilor", este de parere Wilson. In diferite lucrari de fictiune si pe marile ecrane am fost amuzati de scenarii vizand defectarea robotilor si pornirea unei rebeliuni a acestora. In aceste scenarii, robotii asalteaza specia umana fie din spatiu, fie evadeaza din laboratoare secrete sau chiar calatoresc inapoi in timp ca sa ne distruga. Astazi, intr-o forma ceva mai prietenoasa, oamenii de stiinta muncesc din greu pentru a aduce aceste creatii artificiale la viata. In Japonia, spre exemplu, mici roboti catifelati le aplica o mult apreciata terapie afectiva celor batrani, in timp ce copiii se bucura de jucarii robotizate care le zambesc sau de ingrijitoare-robot la gradinita, iar adultii apreciaza la teatru performantele robotilor actori (Atentie! Aceasta nu este fictiune). Momentan, totul pare foarte inocent. Si totusi, ar putea sa se insele atat de multi scriitori SF si scenaristi hollywoodieni care prevestesc o “ridicare” a masinilor? Un scepticism fanatic vizavi de aceasta ipoteza este riscant. Nu ar trebui, mai degraba, sa ne familiarizam cu cativa pasi esentiali referitori la cunoasterea “dusmanului”, evitarea si chiar combaterea lui?

Intre bine si rau

Orice tehnologie poate fi folosita atat in scopuri benefice, cat si malefice. Ca atare, oamenii se vor folosi de roboti atat pentru a se nimici intre ei, cat si pentru a se salva reciproc de la boli cu potential letal, din situatii primejdioase sau din orice altfel de dificultate. Dar o rascoala a masinariilor este ceva diferit, deoarece intr-o astfel de situatie, ele insele ar decide sa atace umanitatea. Scenariu putin plauzibil. Aspectul de baza pe care il implica o eventuala ofensiva a robotilor este problematica unei “IA (inteligenta artificiala) puternice” – adica crearea unei masinarii cu un nivel de inteligenta cel putin comparabil cu cel uman. Daca acest pas va fi facut, atunci se vor ridica multe intrebari, iar ramificatiile vor deveni uriase. Acest salt este insa foarte greu de intreprins si daca se va intampla, vor mai trece decenii.

In fictiune, un computer aflat in control isi dezvolta personalitatea si caracterul adesea spontan, fara prea multe explicatii logice sau stiintifice. In seria de filme “Terminator”, spre exemplu, reteaua Skynet deprinde inteligenta si vointa proprii ca prin magie, in urma unei erori de sistem. Nu exista in acest moment nimic care sa indice posibilitatea reala a unei asemenea intamplari, fara implicarea intensa a unora dintre cei mai inteligenti cercetatori de pe planeta.

O a doua conditie care trebuie indeplinita de masinariile “belicoase” si care este foarte putin probabil sa se intample, este ca o Inteligenta Artificiala omniscienta s-a decis subit ca vrea sa duca umanitatea la extinctie - cazul Matrix sau Dune (Jihadul Butlerian). De ce si-ar dori un intelect supraomenesc sa distruga cel mai interesant fenomen existent in Sistemul Solar si poate in Univers? Poti studia compozitia rocilor din centura de asteroizi si poti analiza toate ritualurile de imperechere ale fiecarei insecte, reptile, mamifer si pasari de pe planeta, dar - probabil - nimic nu se poate dovedi mai interesant decat fiintele umane. Un intelect supraomenesc le-ar vrea in preajma sa pe acestea.



Pe de alta parte, de cele mai multe ori omul nu este atat de priceput in a intrevedea rezultatele pe termen lung ale actiunilor sale. Facem, spre exemplu, lucruri ca introducerea de iepuri in Australia. Cineva a considerat ca vanatoarea de iepuri ar fi distractiva si atunci i-a dus in Australia, unde - in timp - s-au inmultit peste masura, au acoperit suprafete salbatice uriase si au dus la pierderea a nenumarate specii indigene. Suntem adesea martori neputinciosi ai fructificarii si scaparii de sub control a planurilor noastre. Prin urmare, s-ar putea naste anumite situatii si conjuncturi, aparute din limitele inteligentei omenesti, in care sa cream un soi de tehnologie robotica, apta sa ne scape din mana.



Razboiul incepe din bucatarie si dormitor

Atunci cand revolta se va declansa, mobilizarea robotilor s-ar putea realiza prin propagarea unui camp electromagnetic, care sa stimuleze un comportament ostil in orice instrument electric sau electronic automat. De aceea, primul val ofensiv pe care poate va trebui sa il infruntam si la care ar trebui sa ne asteptam va veni de la robotii cei mai apropiati de noi. Trebuie sa fim extrem de atenti la dispozitivele noastre robotizate si sa nu trecem cu vederea eventualele semne de nesupunere precum: lipsa brusca de interes pentru prestarea serviciilor firesti, disparitia inexplicabila, refuzul de a se stinge sau miscarile repetate cu nuanta violenta.

Un robot fara expresie faciala sau limbaj al trupului poate fi extrem de imprevizibil. Un aspirator robotizat s-ar putea repezi la picioarele proprietarului sau in incercarea de a-l ucide sau doar a-l… aspira. Secretul este sa nu te lasi luat prin surprindere. Sa fii constient de faptul ca ceva nu este in ordine chiar si cu o secunda inaintea unui atac, iti poate salva viata. Cu totii trebuie sa stim ca, in prezent, orice robot cu potential periculos care interactioneaza cu oamenii are montat, la vedere, un intrerupator de alimentare manual. Comutarea acestuia pe inchis il va opri din orice fel de activitate. Poti incerca intai sa ii dai comenzi robotului. Daca ezita supunerea, chiar si pe un ton politicos, ia masurile necesare. Odata stins, verifica-i memoria, scanandu-i-o, moment prielnic si pentru incarcarea programului antivirus in sistem.



Fiecare robot este special proiectat pentru un scop precis si ar trebui sa fie mereu ocupat indeplinindu-si sarcina. Este cazul sa devii circumspect daca un robot nu isi satisface menirea intocmai sau daca nu face nimic. Fie ca intentioneaza sau nu sa te raneasca, un robot defect poate fi foarte periculos. Verifica-l daca scoate scantei, daca are plasticul topit sau daca tremura in convulsii. Si pazeste-ti spatere, pentru ca este posibil ca micile sau marile mecanisme robotizate sa fie organizate si sa coopereze. Nu uita ca robotul la care te uiti ar putea fi parte a unei echipe mai mari sau ar putea fi controlat de la distanta.

Totusi, daca masurile de prevenire nu au dat roade si te gasesti in plina confruntare cu un robot care a apucat-o pe cai gresite, autorul cartii mizeaza pe faptul ca “senzorii sunt de departe cele mai vulnerabile si expuse regiuni ale celor mai multe asemenea masinarii”. Ca atare, daca trebuie sa “orbesti” un robot, o mana de praf, un pumn de noroi sau apa aruncata fix in senzorii sai ar trebui sa fie suficienta pentru a-l deruta. “Ii vine destul de greu unui robot sa-si stearga noroiul de pe ochi atunci cand are maini metalice sau in locul acestora, drujbe ori roti dintate”, scrie Wilson, intr-o nota amuzanta dar cu potential veridic.



Om versus Robot. Mai bine, fugi!

Daca te gasesti intr-o inclestare cu un robot, singura ta speranta este sa scapi de el. Un inamic robotic nu va face schimb de insulte si nici nu va putea fi intimidat in vreun fel. Trebuie sa te astepti la un atac direct si neintarziat, fara avertismente prealabile. Urmeaza regula eliberarii, pentru ca fiecare secunda petrecuta in apropierea unui robot ostil iti poate fura ani din viata – chiar pe toti. In cazul in care te gandesti sa te razboiesti cu un robot, tine mine ca, oricat ai fi de puternic, bratele iti vor fi de prisos intr-o inclestare de asemenea natura. Opteaza pentru un obiect ascutit si dur, cu care mai degraba sa impungi decat sa tai. Chiar si o simpla ranga iti poate salva viata, daca o infigi corect printre incheieturile unui robot. Dar in general, nu sta la bataie, un robot cu forma umanoida poate bloca si respinge cu mare eficienta orice lovitura, intorcand-o mult mai rapid si mai dur.



De asemenea, in cazul unei infiltrari sau evadari va trebui sa treci neobservat de filtrele de supraveghere ale robotilor. Cei mai multi roboti vor fi identificabili unii altora prin coduri incriptate. Deci cum ii vei convinge pe roboti ca esti format din circuite incalzite aflate sub o carcasa? Prefa-te defect. Un robot defect poate manifesta un comportament bizar si poate avea probleme de transmitere a identitatii. De asemenea, incearca sa-ti schimbi semnatura termica. Indeasa-ti o folie de aluminiu pe sub haine si aplica-ti noroi rece pe partile expuse ale pielii. Semnatura ta termica nu se va potrivi cu cea a unui robot sanatos, dar nici cu cea a unei fiinte umane. Scoate sunete. Un bip ocazional sau un carait ar trebui sa ajunga. Fa-l rapid si sugrumat. In plus, misca-te asemenea unui robot; daca nu o poti face ca unul in stare buna de functionare, fa-o ca unul defect, nu ar trebui sa fie prea greu sa-ti dai seama ce presupune asta. Daca esti confruntat, continua sa te deplasezi si nu te uita inapoi. Esti doar in trecere, asa ca ignora ceilalti roboti si prefa-te complet netulburat de mediu. Tine-ti capul in pamant si inainteaza cu pasi siguri si egali. Soarta intregii umanitati ar putea depinde de tine!



Suntem abia la inceputul secolului XXI, iar scenarii precum cel prezentat mai sus si premise escatologice bazate pe rascularea masinilor ni se par inca pur fictionale. Dar am ajuns sa ne gandim serios la ele dupa nici un secol de la aparitia termenului robot. Vom ajunge oare in secolul XXII fara sa avem la activ un razboi epic cu propriile noastre creatii?

In cadrul unei conferinte Google, Daniel H. Wilson isi prezinta principalele idei din lucrarea "How to Survive a Robot Uprising: Tips On Defending Yourself Against the Coming Rebellion".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com